Nie od dzisiaj wiadomo, że aby zmniejszyć wydatki na żywność trzeba chociaż część potraw przyrządzać samodzielnie. Doskonałym sposobem na oszczędzanie jest więc robienie przetworów. Do przetworów zaliczamy zarówno produkty słodkie takie jak dżemy czy kompoty jak i pozostałe produkty takie jak sałatki wielowarzywne, pikle czy grzyby w zalewie. Przetwory to grupa produktów niezwykle różnorodnych dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Warto więc robić dżemy, powidła, kompoty czy soki. Dżemy przydadzą się później jako dodatek do kanapek, ciast czy naleśników. Kompoty doskonale zastąpią niezdrowe słodzone napoje ze sklepów. Każda gospodyni dla której ważne jest oszczędzanie powinna także przygotować sałatki, grzyby, buraczki czy koncentraty pomidorowe. Odpowiednio przygotowane pomidory w słoikach idealnie będą się nadawać jako dodatki do makaronów. W domowej spiżarni powinny znaleźć się także ogórki korniszone, kiszona kapusta czy marynowane grzybki. Będą one stanowiły doskonałe przekąski w zimowym czasie. Robienie przetworów nie jest drogie, zresztą zawsze można dobrać takie składniki, które nie kosztują dużo. Przykładowo sałatkę wielowarzywną można zrobić z posiekanej kapusty, cebuli i marchewki. Dodatkowo często niektóre produkty mamy za darmo. Dostajemy w prezencie owoce od rodziny albo zbieramy grzyby czy jagody w lesie. Trzeba tylko dokupić kilka składników i włożyć własną pracę. Robienie przetworów z pewnością się opłaca i jest doskonałym sposobem na oszczędzanie.